HISTORIE

Zangvereniging OBK Kerkwijk, vanaf 12 april 2022 POBKoor Bommelerwaard

Op 4 november 1936 werd Oefening Baart Kunst opgericht, aanleiding was de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernard op 8 september 1936. Vanaf het begin tot half 60 jaren is er altijd gerepeteerd in het café van “Van Rijnsbergen”. Vanaf 1969 wordt er gerepeteerd in het dorpshuis in Kerkwijk, de tijd er tussen is er achtereenvolgens gerepeteerd in het “spookhuis”, het leegstaande herenhuis van de familie Oomen en het Kerkelijk centrum Pro Rege in Kerkwijk.
De vereniging heeft in de jaren veel ups en downs gehad, met ledental variërend van 14 tot 40. Begin jaren 50 werd met groot succes het kinderkoor opgericht, want het aantal leden van 25 á 30 was snel bereikt. Helaas bleef het succes niet lang aan en moest het kinderkoor begin jaren 60 stoppen: er kwamen weinig kinderen bij en het grootste aantal leden stroomde door naar het koor (door op onderstaande foto te klikken, komt u op onze fotopagina.).
kinderkoor
Met de start met een nieuwe dirigent eind jaren 70 is er weer een poging gedaan met een kinderkoor, ook dit was weer een succes met de start van ongeveer 40 leden, zelfs zodanig dat er gesplitst moest worden in een kinderkoor met 20 leden en een jeugdkoor met 20 leden. Helaas kon de volgende dirigent het niet bijhouden. Omdat hij te ver weg woonde en het aantal leden terug was gelopen, stopte het in 1986. Het koor heeft diverse activiteiten gehad, zo werd in de jaren 50 en 60 naast het zingen ook toneel gespeeld. Het kinderkoor voerde in die tijd zelfs jeugdoperettes uit. In de jaren 80 en 90 werden er door het koor ook musicals uitgevoerd, dit waren eigen bewerkingen van bestaande musicals of soms ook wel geheel zelf samengesteld met bekende liedjes.

Het huidige repertoire is vrij breed. Het koor heeft vele jaren, net voor de jaarwisseling, oliebollen gebakken en er wordt nog steeds oud papier opgehaald om de kas te spekken.
sponsoring sponsors